Uuden ajan sankaruus

Käynnissä oleva työelämän murros nostaa itsensä johtamisen taidot säännöllisesti puheenaiheeksi. Kun kaikki työ muuttuu itseohjautuvampaan suuntaan, täytyy jokaisen hallita itsensä johtaminen. Itseohjautuvuus on aiemminkin ollut arkea johtajille, yrittäjille ja itsenäisen työn tekijöille. Uutta on se, että nyt se kuuluu kaikille.

Mistä on kyse?

Ennen työn sankari oli se, joka teki työtä kovimmin ja eniten. Nyt se joka osaa luoda fiksun mutta rennon työnteon tavan, jolla saadaan mielen koko potentiaali käyttöön on voittaja. Tehdäkseen jotain suurta, piti aiemmin joko olla varoja tai tuntea oikeita ihmisiä. Nykyisin internet ja globalisaatio luovat kaikille mahdollisuudet onnistua.

Työelämä murroksessa

Digitalisaatio on muuttanut monia työtehtäviä ja kadottanut niitä kokonaan. Kun kehittyvä teknologia yhä suuremmassa määrin hoitaa kaikki ohjelmoitavissa olevat työt, ihmiset saavat  keskittyä siihen, missä he ovat hyviä: kehittämisessä, uuden luomisessa, intuition kuuntelussa, vuorovaikutuksessa ja empatiassa. Työelämän muutos tarjoaa vapauksia tehdä työtä itselle mieluisella tavalla.

Taidot suunnitella ja ohjata omaa työskentelyä ovat keskeisimpiä työelämätaitoja. Monille tieto- ja asiantuntijatyön tekijöille vapauden lisäksi kasvaa myös vastuu. Työn rajaamisen vaikeudet ja epäilyt omien kykyjen riittävyydestä ovat arkipäivää.  Aikaansaamisen haasteet vaivaavat, kun selkeät työtehtävät muuttuvat enemmän itse luoduiksi työnkuviksi.

Ajatustyötä tekevälle pienetkin haasteet työilmapiirissä voivat olla merkittäviä. Kaikki suuret saavutukset edellyttävät yhteistyötä ja vuorovaikutustaitoja. Tiimin ilmapiiri oli Googlenkin tutkimuksissa ratkaiseva tekijä, joka sai työntekijät yltämään huippusuorituksiin.

Sankarintekijän vinkki: Työn sankari 2.0

Suurempi itseohjautuvuus organisaatiossa tuo parhaat tulokset nykyajan toimintaympäristössä. Ei ole ihan itsestään selvää, miten siihen päästään niin, että mahdollisilta haitoilta vältytään.

Seuraavassa 5 vinkkiä uuden työn sankarille

  1. Ajattele isosti. Kuvittele itsesi sinne, missä todella haluat olla. Globaalissa maailmassa kaikki on mahdollista. Aseta tavoite sinne, missä sen rehellisesti haluat olevan ja mihin todella olisit tyytyväinen. Korkealla olevat tavoitteet saavat sinut työskentelemään sen mukaisesti.
  2. Laajenna näkökulma. Mitä sinun täytyy tehdä, että tavoitteesi toteuttaminen on mahdollista. Mitä se tarkoittaa sinun, henkilöstösi tai verkostosi kannalta, tarvitaanko ehkä jotain selkeitä muutoksia? Kun tiedät mitä muutokset ovat, tee niille selkeä aikataulu ja toteuta.
  3. Valmentava johtajuus. Ennen ajateltiin, että työntekijöiden pitää totella – nyt heidän tulisi saada parhaat edellytykset toteuttaa omaa työtään. Sparraus ja tuki ilman turhaa kontrollointia tekevät ihmeitä.
  4. Kommunikoi, kommunikoi ja kommunikoi. Kiinnitä erityistä huomiota vuorovaikutuksesi (myös kirjoitetun) selkeyteen ja avoimuuteen, säädä sen sävy mahdollisimman kunnioittavaksi. Hyvä lähtökohta muiden tukemiseen on uskoa heidän kykyihinsä ja arvostaa heidän työtään.
  5. Epäonnistumista ei kannata pelätä. Jos korkeasta tavoitteesta saavuttaa edes 70%, on jo todella pitkällä. Pääasia, että suunta on oikea. Kiinnitä huomiota edistymiseen, huomaa jokainen minimaalinenkin edistysaskel ja osoittele kyllästymiseen asti kaikkia ponnisteluita, joita ympärilläsi huomaat. Aloita itsestäsi, huomaa vahvuutesi ja auta muitakin huomaamaan omansa.

Haluatko sinä olla uuden ajan sankari? Onko sinulla tarpeita kehittää oman itsesi johtamista? Ole rohkeasti minuun yhteydessä (satu@heromaker.fi / satu.pihlaja@gmail.com) niin jatketaan keskusteluita yhdessä.

Aurinkoista loppukesää kaikille!

Satu Pihlaja / Sankarintekijä, Heromaker Oy