Unohda X, Milleniaalit, Z ja pullamössö-sukupolvet -ajattelu

Usein kuulee puhuttavan, että henkilö A ei viihdy työpaikassaan koska hän edustaa sukupolvea Z ja minä esimiehenä X-sukupolven edustajana en ymmärrä hänen tarpeitaan työelämässä. Mitä jos tämä kaikki onkin vain harhaa ja todellista eroa sukupolvien välillä ei olekaan? Voiko ihmistä johtaa samalla tavalla, vaikka henkilöt edustavat eri sukupolvia?

Mistä on kyse?

X-sukupolvi koostuu vuosina 1964–1979 syntyneistä ihmisistä. X-sukupolven on todettu olevan työelämässä vaativa ryhmä, joka muun muassa arvostaa palkkaa ja hienoja titteleitä (https://www.menaiset.fi/artikkeli/ihmiset-ja-ilmiot/olennaiset/x-y-z-alfa-selvitimme-mihin-sukupolveen-kuulut-ikasi).

Y-sukupolvi (Milleniaalit) koostuu 1980-luvun alun ja 1990-luvun puolivälin välillä syntyneistä ihmisistä. Y-sukupolven on sanottu arvostavan joustavuutta, mahdollisuutta säilyttää tasapaino työn ja yksityiselämän välillä, vaihtelevaa työnkuvaa, uusinta teknologiaa sekä sosiaalisia suhteita, kuten tervettä ja avointa työilmapiiriä sekä mutkatonta suhdetta esimiehen kanssa. (https://gofore.com/y-sukupolvi-tyoelamassa/)

Z-sukupolvi ovat syntynyt vuosien 1996–2010 välisenä aikana. He eivät muista aikaa ilman internettiä tai kännyköitä, ja he ovat tottuneet siihen, että maailma on epävarma ja monimutkainen. Z-sukupolvi on syntynyt kännykkä kädessä, kasvanut digihärvelien kanssa, ei tiedä maailmasta, jossa ei ollut nettiä,  ajattelee itseään ja haluaa olla vapaa (https://www.city.fi/blogit/lavas/z-sukupolvi+ryntaa+tyoelamaan/123739).

Minä väitän, että keskustelu sukupolvien erilaisuuden välillä on pääosin turhaa. On aika absurdia ajatella, että yhden sukupolven ihmiset ovat kaikki samanlaisia. Ihmisiä pitää johtaa yksilöinä ja tiimeinä, mutta ei sukupolvina. Eivät kaikki milleniaalit halua tehdä vain etätöitä tai kaikki X-sukupolven edustajat halua ottaa paikkaasi johtajana. En väitä, että asiaan ei kannattaisi vihkiytyä, mutta pidetään johtajat nyt kuitenkin järki kädessä.

Kanssani samoilla linjoilla on mm. erittäin arvostettu psykologian professori Adam Grant Wharton School of Managementista mainitsi johtajille järjestetyssä valmennuksessa Kööpenhaminassa pari vuotta sitten, että ”loppujen lopuksi me kaikki haluamme samoja asioita töistä” ja että ”me kaikki etsimme mielenkiintoista työtä, jolla on tarkoitusta ja jotka haastavat meidät saaden meidät kehittämään itseämme”. Tässä olen täysin samaa mieltä! Tämä onkin ihmisten johtamisen perusta sukupolvesta, sukupuolesta, iästä, rodusta, kulttuurista tai elämäntilanteesta riippumatta.

Pakko kertoa eräs hauskakin esimerkki epäymmärryksestä. Erään merkittävän suomalaisen yrityksen ”suurien ikäluokkien” edustaja (normaalisti puku päällä kulkeva keskitason johtaja) kysyi minulta jokin aika sitten, että onko hänen uskottavuutensa kannalta parempi ruveta pukeutumaan verkkareihin työpaikalla, kun tiimiin on tullut niin paljon näitä nuoria 2000-luvulla syntyneitä ”Alphoja”? 😊 Sanoin, että puvun voit puolestani heittää pois, mutta verkkarit veisivät uskottavuutesi. Miten muuten itse vastaisit?

Oletko eri mieltä?

Sankarintekijän johtamisvinkki

Seuraavassa tärkeimmät vinkkini eri sukupolvien johtamiseen.

  • Älä astu yleistyksen ansaan ja kuvittele koko sukupolvea samanlaiseksi. Tutustu eri sukupolvia edustaviin ihmisiin yksilöinä aina avoimesti ja heidän tarpeitaan kuunnellen. Tämä on johtajan perustaito sukupolvesta riippumatta!
  • Opi nuorilta. Kuka sinua opettaisi paremmin kohtaan työelämän muutokset kuin nuori ja vastavalmistunut työntekijä?
  • Johda ihmisiä eri tavalla. Perusasiat kuten palkka, edut jne. pitää olla samalla tasolla henkilöiden välillä. On kuitenkin huonoa johtamista, jos johdat kaikkia henkilöitä samalla tavalla.
  • Poista rutiinit ja hierarkia. Ei niistä tykkää ”ne vanhatkaan sukupolvet”.
  • Älä alistu uusille sukupolville! Kukaan ei pakota muuttamaan kaikkea totuttua työpaikoilla sen vuoksi, että joku media on kirjoittanut provosoivan jutun sukupolvien eroista työpaikalla.
  • Ole avoin muutokselle omassa johtamisessasi. Mikä voisi ihmisten johtamisessa olla mielekkäämpää, kuin joku, joka kyseenalaistaa ajattelutapasi johtaa ja haastaa sinut oppimaan uutta. Kiukuttelijat ja kehitystä jarruttavat pomot joutaakin jo pois esimiestehtävistä!

Olethan yhteydessä, mikäli haluat parantaa ihmisten johtamisen taitojasi tai varmistaa organisaatiosi kyvyn kääntää sukupolvien erilaisuus paremmaksi henkilöstötuottavuudeksi.

Tommi / Sankarintekijä