Unohda parhaat käytännöt – uskalla olla Superjohtaja

Parhaat käytännöt voivat väärin käytettynä pilata yrityksen luovuuden, tuottavuuden ja kulttuurin. Miksi tyytyisit vain keskivertoon, koska voit yhdessä henkilökunnan kanssa luoda omia, uusia, teidän yritykseenne sopivia parhaita käytäntöjä. Kysynkin, onko parhaiden käytäntöjen palvomisessa mitään järkeä?

Mistä on kyse?

Seminaarit pursuavat luentoja, nettisivut listauksia ja kirjakaupat kirjoja, joissa esitellään yritysten toimivia parhaita käytäntöjä. Niitä kirjataan ihastellen vihkoihin ja ollaan virtaa täynnä siitä, miten näillä ideoilla yrityksemme toiminta lähtee uuteen kasvuun. Totuus iskee seuraavana työpäivänä; ei näitä mahtavia ideoita voi viedäkään käytäntöön niin helposti? Tai toimivatko nämä käytännöt lainkaan meidän yrityksessämme?

Google-hakusana ”Management best practices” tuottaa yli 2,3 miljoonaa vastausta (testaa vaikka itse). Google onkin paras aarreaitta tiedon löytämiseen myös jokaiselle sankarijohtajalle. Löydät helposti listoja tyyliin ”10 parasta käytäntöä suorituksen johtamiseen”.  Näin Wikipedia kuvaa parhaan käytännön merkityksen: https://en.wikipedia.org/wiki/Best_practice. Fakta on kuitenkin se, että tämä massiivinen tietomäärä on pelottavan paljon yleistä tietoa johtamisesta ilman minkäänlaista yhteyttä juuri sinun yritykseesi tai johtamistilanteeseesi. Vähän saman arvoista tietoa kuin ”kulttuuri syö strategian aamupalaksi” –kommentit. Monikohan tätäkään mantraa hokeva on edes itse tehnyt strategiaa, vastannut sen implementoinnista tai seurannut mittareiden avulla strategian toteutumista?

Parhaat käytännöt ovat vaarallisia sen takia, että ne saattavat vaikuttaa merkittävästi yrityksen johtamistapaan. Muuan suomalainen ICT-alan yritys innostui johtumisessaan kopioimaan parhaita käytäntöjä niin paljon, että menetti liiketoimintansa ainutlaatuisuuden, omaleimaisen kulttuurinsa ja lopulta kaiken. Yritys putosi tavallisten kuolevaisten joukkoon eikä kyennyt tuottamaan mitään uutta asiakkailleen. Muutamassa vuodessa yritys kuihtui viidesosaan alkuperäisestä ja tuli lopuksi ostetuksi.  Se mikä muodostui ajan myötä kaikkein pelottavimmaksi johtajille ei ollut yrityksen menestymättömyys, vaan se, miten yrityksen taantuminen vaikutti heidän omaan markkina-arvoonsa. Useammallakin kyseisen yrityksen johtajalla oli haasteita löytää alalta töitä, kun maine huonosta johtamisesta levisi eteenpäin. Piirit kun ovat kovin pienet.

Väitän kokemukseeni nojaten, että yrityksen A parhaat käytännöt eikä toimi juuri ikinä yrityksessä B. Täten niiden perässä juokseminen on yksi pahimmista virheistä, joihin johtajat ja HR-päättäjät sortuvat. Tämä ei ole sankarijohtamista eikä tällä tavalla luoda uusia sankarinalkuja, vaan päinvastoin! Parhaat käytännöt tekevät yrityksestä keskivertoja, mutta nykypäivänä se ei riitä mihinkään. Emmekö kaikki halua olla alamme parhaita? Alan parhaaksi ei tule ikinä muita matkimalla.

Sankaritekijän johtamisvinkki

Lopeta muita matkivien parhaiden käytäntöjen palvominen ja keskity sankarin lailla uuden luomiseen. Näillä vinkeillä saat kuitenkin muiden parhaat käytännöt toimimaan myös arjessa:

  • Opi parhaista käytännöistä ja muokkaa ne yritykseesi tai johtamiseesi sopiviksi. Tietoa on saatavissa yllin kyllin, mutta mestari muokkaa ne itselleen sopivaksi. Käsittele parhaita käytäntöjä lähtöpisteinä, joiden pohjalta rakennat oman sankaritarinasi.
  • Pyydä konkreettisia todisteita siitä, miten parhaat käytännöt ovat toimineet? Mitään ”tee avoin projektisuunnitelma” –tyyppisiä vinkkejä et tarvitse, vaan pyydä saada nähdä itse projektisuunnitelma.
  • Varo erityisesti ERP ja muiden liiketoimintalähtöisten tietojärjestelmien käyttöönottoa parhaiden käytäntöjen pohjalta. Älä usko myyjien tarinoihin onnistuneista aikaisemmista projekteista, sillä jokainen hanke on uniikki. Epäonniset ERP-projektit ovat olleet usean toimitusjohtajan lähtölaskennan alku.

Ajatellaan vielä näitä parhaita käytäntöjä ihan maalaisjärjellä. Olisiko tässä maailmassa ikinä keksitty mitään, jos kaikki vaan kopioisivat toisia? Tuskinpa…

Heromaker tekee sinusta johtamisen supersankarin. Meillä on parhaita käytäntöjä, mutta niiden lisäksi ennen kaikkea kykyä muokata niitä juuri sinun käyttöösi sopivaksi. Kokemus luo varmuutta! Varaa 15/30min ilmainen konsultointi, niin laitetaan asiat liikkeelle!

Tommi / tommi@heromaker.fi / 040-553 4732