Tavoitteena itseohjautuva organisaatio – kolme vinkkiä itseohjautuvuuden johtamiseen

Haaveilet siitä, että työt hoituisivat ilman jatkuvaa viestikaaosta. Tajuntaasi virtaa eri kanavista kysymyksiä, joihin sinulta odotetaan vastausta. On ahdistavaa ajatella, ettei tämä tai tuo asia etene, ennen kuin sinä ehdit pohtia, miten toimitaan. Olisi hienoa, jos kalenteri tyhjenisi ja olisi joskus aikaa myös ajatella ja visioida tulevaisuutta päivittäisten haasteiden hoitamisen sijaan.

Toivot, että työntekijät organisaatiossasi uskaltaisivat tarttua tehtäviin itsenäisesti. Arvostaisit kykyä ottaa omistajuutta ilman, että johdosta käsin on niin erikseen määrätty. Haaveilet siitä, että jokainen työntekijä asettaisi aktiivisesti tavoitteita työpäivilleen ja huolehtisi myös siitä, että ne toteutuvat. Eniten innostuisit, jos huomaisit organisaatiossasi yhteistyötä, jonka avulla haastaviakin ongelmia ratkaistaan ilman sinun panostasi.

Olisi mukavaa, jos itseohjautuvuus syntyisi organisaatioon itseohjautuvasti. Näin ei kuitenkaan yleensä tapahdu, vaan itseohjatuvan työkulttuurin luominen edellyttää sitä rakentavaa johtamista. Muutos itseohjautuvuuteen täytyy syntyä jokaisen työntekijän mielessä. Yksi koulutuspäivä ei riitä, vaan tarvitaan jatkuvaa toistoa arjessa.

Tässä blogissa pohdin, millaiset teot tuottavat itseohjautuvuutta jokaisen työntekijän mieleen. Voit myös tsekata vinkit uuden ajan työn sankarille tästä blogistani. 

1. Kuuntele

Moni johtaja on tottunut, että hänen kuuluu tietää, tai ainakin esittää tietävänsä, mistä kenkä kulloinkin puristaa organisaatiossa. Se johtaa helposti paineeseen tuottaa puheenvuoroja, joissa johtaja koittaa valuttaa viisauttaan alaisille. Haasteena on, että tärkeät teemat eivät löydä tarttumapintaa, jos ne eivät tuo ratkaisuja työntekijöiden havaitsemiin haasteisiin.

Ei-tietäminen on hyvä lähtökohta oppia siitä, mistä todella on kyse. Luovu tietäjän viitastasi ja tyhjennä mielesi, kun asetut kuulemaan, mitä muilla on sydämellään. Esitä vaikka vähän tyhmempää kuin oletkaan ja pyydä tarkentamaan ja tiivistämään. Löydä joitakin säännöllisiä kanavia kerätä muiden näkemyksiä – vuosittaiset kyselyt tai kehityskeskustelut eivät riitä nopeasti muuttuvassa maailmassa pitämään ymmärrystäsi ajan tasalla. Lue Sankarintekijä Saara Raudasojan pohdinnat työyhteisöviestinnän päivittämisestä etäaikaan tästä.

2. Kysy aina ensin

Pidättäydy kaikin keinoin neuvomasta, miten asiat pitäisi tehdä. Jos totutat organisaatiosi siihen, että sinulta löytyy vastaukset kaikkiin kysymyksiin, he myös tulevat toistuvasti kysymään sinulta. Kysymykset taas kasvattavat itseohjautuvuutta. Ne luovat kulttuuria, jossa jokainen miettii aktiivisesti, miten kannattaisi toimia. Älä luovuta, vaikka ensimmäisellä tai toisella kertaa ei vielä löytyisi hyviä vastauksia. Tärkeintä on siirtää pallo toiselle toistuvasti. Toiston myötä ajattelu siirtyy pikkuhiljaa uusille urille. Pian jokainen osaa kysyä itseltään ”Mitä minä tekisin?”

Hyviä kysymyksiä ovat esimerkiksi:

  • Mikä on tavoitteena? Mitä se tarkoittaa konkreettisesti?
  • Mitä sinusta pitäisi tehdä? Miten haluaisit edetä? Mitä haluat tehdä ensin? Mikä on ensimmäinen askel? Mitä se tarkoittaa konkreettisesti?
  • Mihin mennessä saat sen aikaan? Milloin on deadline?
  • Mitä pitäisi huomioida toteutuksessa? Keneltä voit saada apua toteutuksessa?
  • Mitä muuta vielä pitäisi huomioida?

3. Kannusta

Keskitymme aivan liian usein siihen, mikä menee pieleen. Sekä ihmiset, että organisaatiot ohjautuvat usein tarkastelemaan ongelmia ja virheitä. Itseohjautuvuuden kannalta hyödyllisempää olisi fokusoida siihen, missä on onnistuttu ja mikä sujui hyvin. Vahvuuksien ja onnistumisten huomaaminen on loistava tapa kannustaa itseohjautuvuuteen. Positiivisuudesta on muutenkin hyötyä organisaatiolle, Voit lukea aiheesta lisää kirjoittamastani artikkelista Kollega lehdestä.

Itseohjautuvuus ei tarkoita sitä, että työtä tehtäisiin yksin. Usein se tarkoittaa yhteistyön ja vuorovaikutuksen lisääntymistä. Toisia kannustavassa organisaatiokulttuurissa kaikki huomioivat toistensa onnistumisia. Työntekijä uskaltaa tarttua haasteisiin, kun voi luottaa työkaverin tukeen ja apuun hankalassakin tilanteessa. Luo organisaatioosi kulttuuria, jossa toisten kannustamista arvostetaan, niin itseohjautuvuuskin lisääntyy.

Tuottavan johtamisen taustavoimat ovat nyt apunasi, ota yhteyttä ja voimme keskustella aiheesta lisää.

Terveisin, Satu Pihlaja

040 5700437, satu@heromaker.fi

https://www.linkedin.com/in/satu-pihlaja-8a640920/