Rakenna pikkujouluilla yrityksen kulttuuria

Pian on taas se aika, kun pikkujouluja vietetään ympäri Suomea. Pikkujoulujen merkitys yrityksen henkilökunnalle on ollut aina tärkeä ja ne ovatkin vuoden tärkein henkilöstöjuhla. Pikkujoulut merkitään yrityksen vuosikelloon ensimmäisten teemojen joukossa, heti kehityskeskusteluiden, budjetoinnin ja bonusten maksamisen jälkeen. Se kuinka näyttävästi pikkujouluihin satsataan, on myös jonkinlainen mittari siitä kuinka hyvin yrityksessä voidaan. Pikkujouluissa kiitetään työntekijöitä vuoden uurastuksesta ja juhlitaan yhdessä kulunutta vuotta. Mielestäni pikkujouluille on edelleen tarvetta ja niiden järjestämiseen kannattaa panostaa.

Mistä on kyse?

Kovin usein pikkujoulut ovat vanhalla, samalla kaavalla järjestettyjä tilaisuuksia. Jokainen tietää jo juhliin tullessaan, miten ilta tulee menemään. Osa jopa pelkää, ketä on laitettu samaan pöytään istumaan ja  toivoo, että olisihan siellä edes joku tuttu joka puhuisi avecin kanssa että hänelläkin olisi mukava ilta?

Yleinen kaavahan vuodesta toiseen on valitettavan usein se, että toimitusjohtaja avaa juhlat puheellaan, kilistellään maljat ja aloitetaan syöminen. Sitten on vuorossa kunniamerkkien jako ja lisää puheita. Sitten alkavat tanssit ja valomerkin jälkeen sitkeimmät suuntaavat jatkoille ja muut lähtevät kotiin. Aika vanhanaikaista ja ei missään nimessä edistä yrityksen kultturia tai henkilöstön sitoutumista yritykseen lainkaan!

Muistan kokeneiden tilaisuuksien järjestäjien sanoneen, että koko juhlan tunnelma rakentuu 1-2 minuutin aikana tulleesta vaikutelmasta. Tällöin on syytä panostaa enemmän vastaanottamiseen ja koristeluun, kuin puheiden sisältöön. Useinkaan valmis paketti hotelliketjulta ei tuo esiin juuri sinun yrityksesi kulttuuria ja ainutlaatuisuutta. Ainutlaatuisempaa on mielestäni järjestää pikkujoulut omalla tehtaalla kuin ns. kaupungin suosikkipaikoissa. Jos haluat muutakin kuin perinteisiä, vanhalla kaavalla meneviä pikkujouluja, voit myös johtajana suunnitella miten Sinä voisit osallistua ja järjestää hyvällä tavalla mieleen jäävät pikkujoulut. Tästä löydät hyvän listauksen oleellisimmista asioista: https://blog.venuu.fi/tapahtuman-jarjestajan-muistilista/

Pikkujoulut ovat hyvä mahdollisuus jutella esimerkiksi toimitusjohtajan kanssa, jonka kanssa muuten ei tule välttämättä paljon puhuttua. Voisitko miettiä että johtoryhmä ja hallituksen väki istuisivatkin muiden työntekijöiden joukossa ja näin tukisit sitä että kaikki ovat samanarvoisia yrityksessänne? Kannattaa myös miettiä ketkä pikkujouluihin kutsutaan? Monissa yrityksissä on avecit jätetty jo pois ja pikkujoulut ovat vain henkilökunnan juhla. Jos henkilökunta kokee että avecit on hyvä olla mukana minusta se on silloin toimiva tapa mutta jos suurin osa kokee että avecit eivät itsekkään haluaisi juhliin voi miettiä kannattaako heitä kutsua? Pikkujoulujen järjestäminen jää usein samojen henkilöiden vastuulle ja olisi hyvä jos pikkujoulujen järjestämiseen otettaisiin joka vuosi ideoita myös henkilökunnalta, näin voisi yhdessä saada yrityksen kulttuuriin sopivia tapoja ja henkilökunta viihtyisi varmasti paremmin.

Johtajat ovat esimerkkeinä myös pikkujouluissa ja on suotavaa että he osaavat huomioida oman alkoholin käytön. Johtajia kouluttavat tapa-kouluttajat sanovat, että ennen klo 24 on lähdettävä kotiin ja oltava aina henkilöstön edessä edustuskunnossa. Sankarijohtajat myös muistavat että välttävät työasioista jauhamista ja keskustelevat mieluummin työkavereiden kanssa henkilökohtaisella tasolla.

Sankaritekijän johtamisvinkki

Seuraavassa vinkit yrityskulttuuria tukeviin pikkujouluihin:

  • Mitä jos maksatte 2/3 bonuksista jo joulun alla, näin ihmiset saavat rakennettua valoisamman joulun. Normaali bonusten maksuaika yrityksissä on maaliskuu.
  • Mitä jos yrityksenne työntekijät järjestävät joulujuhlan vanhainkodissa? Näin yksinäiset vanhukset ilahtuvat ja uskon että myös työntekijät nauttivat tästä. Hyvä mieli tarttuu!
  • Mitä jos teette yhdessä hyväntekeväisyyttä ja tuette esimerkiksi lastenkotia, ensikotia tai vaikkapa vähävaraisten perheiden lapsia. Sankarijohtaja voi antaa jokaiselle työntekijälle mahdollisuuden osallistua. Järjestäkää toimistolla joululahjavalvojaiset, jonne jokainen tuo lahjan ja paketoitte ne yhdessä. Kerätyt lahjat luovutetaan yhdessä valittuun hyväntekeväisyyskohteeseen.

Varaa 15/30min ilmainen konsultointi pikkujouluihin ja yrityskulttuuriin liittyen tältä sivulta!

Glögintuoksuista pikkujouluaikaa,

Katri

PS. Joko luit Tommin hyvän kirjoituksen Sankarijohtajuudesta ja Touko Aallosta? https://heromaker.fi/sankarintekija-tietaa-kaiken-kestavaa-sankarijohtajaa-ei-ole-olemassakaan/