Ovatko koulutus ja perehdytys vanhanaikaisia?

Kuinka monta kertaa olet huomannut, että käymäsi kurssin tai seminaarin anti jää ajan myötä varsin turhaksi? Entä muuttuiko alaisuudessasi olevan esimiehen toiminta aidosti koulutuksen jälkeen? Pystyykö HR-ammattilaisesta kehittämään liiketoimintalähtöistä minkään kurssin avulla? Mitä jos ottaisit uudelle johtajalle coachin 100pv ajaksi?

Mistä on kyse?

Olen itse huomannut toimialallamme coaching- ja mentoritoimeksiantojen merkittävän kasvun. Toimin itse tällä hetkellä mentorina/coachina mm. yrittäjälle, toimitusjohtajalle, henkilöstöjohtajalle, tehtaanjohtajalle ja HR-ammattilaiselle. Samanlaista viestiä olen kuullut myös muilta alan toimijoilta. Mistä tämä kertoo?

Väitän, että nykyään ainakin johdossa ja HR-organisaatioissa on valistuneempia ostajia. On ymmärretty se fakta, että kouluttaminen on monesti  haulikkoammuntaa, jolloin sisältö auttaa yhtä tai kahta henkilöä, mutta suuremmalle osalle se ei opeta mitään uutta, tai jos jotain oppii niin harvemmin se viedään käytäntöön asti. Olen myös kuullut hyvin usein kommentin ”emme enää ikinä osta mitään koulutusta jossa sisältö on asiakkaasta huolimatta sama”, jolloin sankarien kehittäminen ei ole edistynyt toivotulla tavalla.

Coaching ja mentorointi eroavat kouluttamisesta erityisesti siinä, että ne tehdään 1:1-tekniikalla. Asiakkaan saama liiketoiminnallinen hyöty on mielestäni suurempi sen takia, että kahdestaan (tai parina/ryhmänä) käsitellyt teemat sovitaan coachingissa ja mentoroinnissa koulutusta tarkemmin asiakkaan kanssa. Myös työntekijälle tämä on huomattavasti haastavampi ja motivoivampi kuin koulutus, sillä hän ei voi piiloutua powerpoint-kalvojen lukemiseen vaan joutuu olemaan koko ajan 100% läsnä. Intensiivisemmässä toteutuksessa myös asiakas saa kaiken coachin/mentorin osaamisen käyttöönsä. Kokemukseni mukaan myös asiat siirtyvät käytäntöön aivan eri tavalla, kun henkilö voi sparrata niitä ohjaajan kanssa. Tässä hyvä yleistys aiheeseen liittyen: https://www.theideahunter.co.uk/the-idea-hunters-blog/2010/05/27/training-or-coaching-7

Ja kyllähän kouluttamiselle on oma paikkansa, en sitä kiistä. Hyvin suunniteltu koulutus isolle ryhmälle, varsinkin muutostilanteissa, on hyvinkin perusteltua. Tällöin on vain osattava suunnitella koulutus siten, että siitä on aidosti kaikille osallistujille hyötyä. Tämä tapahtuu paremmalla osallistuja-suunnittelulla ja tarkemmalla sisällön räätälöinnillä.

Sankarintekijän vinkki

”Hanki uudelle johtajalle, HR-päällikölle tai esimiehelle ulkopuolinen ohjaaja. Älä laita häntä koulutukseen! Sisäinen perehdytysprosessi on hyvä hoitaa, jotta vanhat käytännöt siirtyvät uudelle henkilölle. Riittääkö että henkilölle opetetaan vain vanhat käytännöt? Mitä jos hän saisi ulkopuolisen kokeneen ohjaajan avulla miettiä ohjatusti myös uusia näkökulmia? Valitettavan usein henkilö aloittaa uudessa tehtävässään innoissaan, pää täynnä uusia ideoita mutta perehdytyksen jälkeen nämä ideat ovat unohtuneet. 100pv aikana ulkopuolisen tukemana saatetaan sankarijohtaja jo ihan eri vauhtiin!”

Miltä ajatus kuulostaa? Voisiko tämä toimia teilläkin?

Me Heromakerilla teemme monenlaisia kehityshankkeita, mutta lähtökohtaisesti suosittelen teille ensisijaisesti hankkimaan johtajalle henkilökohtaisen coachin tai kehittymässä olevalle esimiehelle/HR-ammattilaiselle mentorin.

Ota yhteyttä niin keskustellaan lisää:

Tommi / tommi@heromaker.fi / 040-5534732