Laskeeko etätyö työn laatua?

Etätyö ymmärretään Suomessa usein väärin. Usein sanasta etätyö tulee monelle mieleen, että työntekijä saa etäpäivällä jatketun viikonlopun tai hän viettää vapaapäivää mökin laiturilla aurinkoa ottaen läppärin kanssa. Usein kuitenkin etätyö pistää työntekijän tekemään tehokkaampaa tulosta juuri sen takia, että hän oikeasti saa enemmän aikaan kun saa itse aikatauluttaa työpäivänsä ja hän haluaa olla luottamuksen arvoinen.

Mistä on kyse?

Mielestäni toimivan etätyön lähtökohta on se, että yrityksessä on laadittu etätyötä koskevat pelisäännöt. Nämä pelisäännöt pitää olla kaikille samat ja ne täytyy käydä huolellisesti läpi ennen etätyön aloittamista. Tärkeää on muistaa kouluttaa esimiehet etätyöpolitiikan soveltamiseen. Itse olen huomannut, että moni etätyötä tekevä esimerkiksi laittaa kalenteriinsa merkinnän ”etäpäivä” eikä näin ole tavoitettavissa. Palaverit ja muut tapaamiset pitää pystyä sopimaan vaikka työntekijät ovat etäpäivää pitämässä. Suosittelen, että vaikka on etänä, ei kalentereita suljeta ja palavereihin osallistutaan etäyhteydellä. Tänä päivänä poissaolo palavereista etätyön takia ei ole hyväksyttävää.

Sosiaalinen media myös vääristää ajatuksiamme etäpäivistä, usein näemme kun monet laittavat kuvia jossa ovat mökillä villasukat jalassa takkatulen äärellä. Meille tulee ajatus että no siellä lomaillaan. Tosiasiassa henkilö voi tehdä ihan hyvin töitä vaikka siellä mökillä, kuva vain vääristää välillä sanomaa. Itsestäni on hienoa, että voimme nykyaikana tehdä töitä niin eritavoin ja eri paikoissa. Oli se sitten toimisto, juna, mökki, koti tai vaikkapa työskentely autossa (mitä me Heromakerissa lasten harrastuksiin kuskaamisisssa ja viikonloppumatkojen lomassa harrastamme 😊)

Etätyötä voi myös tehdä niin, että on vaikka aamupäivät kotona ja loppupäivän töissä, tapoja on monia. Yleensä moni haluaa tehdä etätyönä ne työt, jotka vaativat keskittymistä. Tai jos ulkona pyryttää lunta ja työpaikalle menee pari tuntia julkisilla niin on maalaisjärjelläkin ajateltuna järkevämpää käyttää tuo aika työn tekemiseen kuin mennä väkisin töihin. Varsinkin pääkaupunkiseudulla ei esimerkiksi junat kulje aikataulussa, lumimyrskyjen takia.

Osa työntekijöistä tekee suurimman osan työajastaan etänä, osa taas kokee että haluaa enemmän yhteisöllisyyttä. Ihmiset ovat erilaisia ja etätyö ei näin sovi kaikille eikä kaikkiin työtehtäviin. Etätyön haaste on myös se miten etätyössä olevia henkilöitä johdetaan? Etätyötä kannattaa myös miettiä henkilöille jotka ovat vaikeassa elämäntilanteessa: Avioero, pienet lapset, kuntoutuminen ja sairastuminen ovat syitä jolloin kannattaa erilaisia työtapoja miettiä. Useat yritykset haluavat että maanantai ja perjantai ovat aina toimistopäiviä, jolloin jokainen on toimistolla ja tällöin voidaan pitää esimerkiksi viikkopalaverit.

Tästä vielä linkki hyvää artikkeliin etätyöhön liittyen: https://etajohtaminen.fi/2016/02/16/etatyohon-siirtyminen-johtamisen-nakokulmasta/ Itse uskon että oikein käytettynä etätyö lisää tehokkuutta, vaikka sitten ne villasukat jalassa 😊 Suosittelen siis kaikille että testaatte etätyötä ja villasukkia 😊

Sankarintekijän johtamisvinkki

Näillä vinkeillä saat lisää virtaa etätyöskentelyn johtamiseen:

  • Aseta selkeät tavoitteet – Mittarit, deadline-päivämäärät ja numerot käyttöön. Yleismaalliset tavoitteet ”hyvin hoidettu asiakkuus” ja ”kasvata myyntiä” ei riitä etätyöläiselle, koska niillä ei voi johtaa. Seuraa myös tavoitteiden toteutumista, ei aktiivisuutta!
  • Luota etätyöläiseen – Jos kyttäät, et saa tuloksia. Jos annat mahdollisuuden etätyöhön, niin luota!
  • Arvosta etätyöläistä yhtä paljon kuin muita – Kovin usein etätyöläiset jäävät syrjään keskusteluista ja esimies ei anna muutenkaan riittävästi huomiota. Älä pidä etätyöläistä vähemmän arvokkaana resurssina vaan ole itse proaktiivisesti heihin yhteydessä
  • Tee itsellesi viestintäsuunnitelma – Jos osa alaisistasi on etänä ja osa läsnä, on syytä suunnitella tarkasti oma tapasi kontaktoida henkilöitä. Sama määrä laatuaikaa kaikille. Aina!
  • Opeta video-palavereiden käyttö – Mikään ei ole turhauttavampaa, kuin jatkuvasti teknisten ongelmia takia keskeytyvä video-palaveri. Varmista, että kaikki osaavat käyttää kutsumista, esittää materiaalia ja kommentoida. Ja mikä tärkeintä; opeta etätyöläiselle mistä löytyy mute-nappula (ettet kuule hänen puhuvan jotain muuta tai käyvän vessassa kesken palaverin) 😊 Muista myös aina käyttää video-ominaisuutta – tämä yhdistää ihmisiä.
  • Tapaa myös kasvotusten – Kerran kuukaudessa tai kerran kvartaalissa -päivä toimistolla ei pitäisi olla mahdoton järjestää. Kun etätyöläinen on paikalla, vietä hänen kanssaan aikaa äläkä yli-bookkaa itseäsi muihin palavereihin.

Jos haluat etätöihin liittyviin kysymyksiin apua tai vaikkapa etätyön pelisääntöihin vinkkejä, varaa 15/30min ilmainen konsultointi oikealta! Moni on rohkaistunut ja saanut tehokkaan sparrauksemme kautta nopeasti apua omiin johtamishaasteisiinsa. Uskalla ja kokeile!

Katri / katri@heromaker.fi / 050-378 3630