Hyvä johtaja johtaa myös itseään

Kiire on suurin tekosyy olla tekemättä työtään hyvin. Yleensä henkilöt jotka valittavat olevansa aina kiireisiä, eivät todellisuudessa osaa hallita omaa ajankäyttöään tai haluavat vain toisilta huomiota. Meidän kaikkien on hyvä pysähtyä välillä miettimään, miten johdan ajankäyttöäni ja itseäni? Miten itseään sitten voi johtaa?

Mistä on kyse?

Jokainen meistä varmaan tunnistaa ihmistyypin joka pärjää kaikessa ja jolle elämä hymyilee. Hän pärjää työelämässä, harrastaa liikuntaa, tekee hyväntekeväisyystyötä, on aina positiivinen sekä viettää aikaa perheensä ja ystäviensä kanssa. Kysymys kuuluukin; millä ihmeellä hänellä on tähän kaikkeen energiaa ja aikaa? Hän ei (todennäköisesti) juo muita enemmän kahvia, käytä energiajuomia tai ole syntynyt suorittajaksi. Hän vain hallitsee oman ajankäyttönsä oikein, priorisoi ja tekee oikeita valintoja.

Pippa Laukka kirjoitti asiasta loistavan artikkelin viime viikolla: https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005832390.html. Johtaminen vaatii johtamiskuntoa ja rellestäminen ei enää kuulu johtajan profiiliin. Tämän päivän johtaja ei viihdy pullon ääressä, vaan osaa juoda kohtuudella, syö terveellisesti, liikkuu, lepää ja voi paremmin.

Itsensä johtaminen perustuu siihen, että tunnistat omat vahvuutesi ja kehitysmahdollisuutesi. Mitään yhtä viisastenkiveä ei ole olemassa, vaan itsensä johtaminen rakennetaan jokaiselle henkilölle erikseen. Jokaisen johtajan on syytä tunnistaa oman käyttäytymisen vaikutus muihin.  Osaat myös hallita arjen johtamistilanteita merkittävästi paremmin, kun tiedät esim. oletko keskivertoa sosiaalisempi ja missä tilanteissa sosiaalisuutesi näkyy tai miten muut näkevät itseluottamuksesi. Nämä piirteet kertovat myös sen, miten muut näkevät sinut johtajana: oletko introvertti tai norsu posliinikaupassa -tyyppiä? Myös motivaatiolla on merkitystä, sillä henkilö, jota motivoi enemmän raha, käyttäytyy eri tavalla kuin henkilö, jota motivoi itsenäisyys.

Itsensä johtamisen kehittämisessä on myös yhdistäviä tekijöitä. Suurin haaste löytyy mielestäni pääosin oman työn suunnittelemattomuudessa. Jos et suunnittele jokaista työpäivääsi tarkalleen, mistä tiedät teitkö ikinä oikeita asioita? Entä miten ihmeessä voit johtaa muita, jos et johda itseäsi? Toisaalta priorisoinnissa on paljon opittavaa. Asiantuntijatyössä työ ei tekemällä lopu. On pystyttävä katsomaan pidemmälle ja suorittamisen lisäksi myös pohtimaan yrityksen menestystä tulevaisuudessa. Tämähän on sitä, mistä johtajalle palkkaa yleensäkään maksetaan.

Olin keväällä 2017 President’s Instituten tilaisuudessa Kööpenhaminassa kuuntelemassa Randi Zuckerbergin (yksi Facebookin perustajista) puheenvuoroa. Siellä hän kävi läpi kirjansa ”Pick three” metodia, jolla yrittäjät ja johtajat voivat oppia priorisoimaan tekemistään lisäten samalla tuottavuuttaan. Metodi on yksinkertainen, mutta juuri siksi niin toimiva. Hän luetteli viisi elämän pääaluetta: työ, uni, perhe, liikunta ja ystävät. Randi suositteli valitsemaan näistä kolme teemaa jokaiselle päivälle, joita henkilö toteuttaa. Tehdyn valinnan jälkeen ei saa tuntea huonoa omatuntoa siitä, että ei ehtinyt tehdä kaikkea, koska se oli henkilön itsensä tekemä valinta kyseiselle päivälle.

Minä itseni johtajana?

Entä olenko minä hyvä itseni johtaja? Ainakin yritän priorisoida työpäiväni niin tehtävien kuin asiakastapaamisten suhteen, mutta tiedän että parannettavaa on aina. Kysytyimpiä luentoaiheita on ollut juuri Itsensä johtamiseen liittyvät asiat. Jokaisen luennon jälkeen olen pysähtynyt miettimään, että tätä johtamista pitää kehittää myös minun itseni, jatkuvasti 😊

Sankaritekijän johtamisvinkki

Seuraavien vinkkien avulla Sankarintekijä johtaa itse itseään:

  • Käytä to-do listoja. Aivomme rakastavat asioiden luokittelua ja järjestelyä. Multitasking syö jopa 40% tuottavuudestamme: https://www.wrike.com/blog/high-cost-of-multitasking-for-productivity/ eli tee yksi asia kerrallaan valmiiksi äläkä hoida kaikkea kerrallaan.
  • Luokittele työt tärkeiksi ja ei-niin-tärkeiksi. Itse käytän tähän ABC-analyysia. A-kategorian työt tehdään ensin ja C-kategoria, jos muilta aikaa jää. Esimerkiksi yrittäjillä A-kategoriassa on aina myynnin lisääminen.
  • Pidä taukoja. Tee pieniä kävelylenkkejä, pidä palaverisi ulkona tai mene kahville työntekijöiden kahvihuoneeseen (useat johtajat eivät tätä valitettavasti tee).
  • Hanki lisää energiaa ja pidä johtamiskunnostasi huolta. Nuku, syö, liiku, lepää, ole perheesi kanssa ja tee mitä tahansa, josta saat energiaa. Jätä ”pakolliset” ryyppytilaisuudet väliin (mikään ei ole pakollista) tai lähde pois ajoissa.
  • Delegoi tehtävät, jotka eivät motivoi sinua. Sinä voit johtajana päättää, joten miksi et tekisi vain asioita joissa olet hyvä ja jotka motivoivat sinua? Sankari ei ole se, joka tekee itse kaiken, vaan se joka saa asiat tehtyä valmiiksi, yhdessä.
  • Jos et saa mitään aikaiseksi niin älä yritä väkisin. En itse tee töitä yrittäjänä, jos se ei tunnu motivoivalta. Vaikka koko talouteni on yrityksen menestyksestä ja minusta itsestäni kiinni, en aio polttaa itseäni loppuun!

Suosittelen lämpimästi tutustumaan Suomen itsensä johtamisen gurun Pentti Sydänmaanlakan kirjallisuuteen. Hän on julkaissut todella paljon hyvää luettavaa meille kaikille!

Teen itse paljon eritasoisten johtajien coachingia ja SHL OPQ ja MQ testejä (työpersoona- ja motivaatiotesti). Johtajan saa palautettua tekemään tulosta, joten ota rohkeasti yhteyttä! ROI näissä hankkeissa saavutetaan todella nopeasti!

Tommi / tommi@heromaker.fi / 040-553 4732