HR-johtaja – voiko sinuun oikeasti luottaa?

Sankarijohtaja tietää, että luottamus ansaitaan teoilla ei puheilla. Erityisesti työpaikalla luottamuksen kanssa joutuu taistelemaan HR-roolissa. Olet työnantajan edustaja, mutta sinun pitäisi myös edustaa henkilöstöä sen haastavissa tilanteissa. Miten kylmettää itsensä niin, että henkilöiden ongelmat eivät tule sinun ongelmiksi?

Mistä on kyse?

Olet varmasti joutunut työssäsi kohtaamaan hyvinkin arkaluonteisia asioita. Haastavimmat työntekijän henkilökohtaiset asiat ovat itselläni olleet mm. seksuaalisen ahdistelijan ja työpaikkakiusaajan ”kiinniotto”, itsemurhaa pohtineen henkilön ohjaaminen työterveyshuoltoon (palasi onnistuneesti takaisin työelämään pidemmän hoitojakson avulla), vakava työtapaturma ja työhön vaikuttavat haastavat avioerotilanteet. On itsestään selvää, että HR-ammattilaisten ja johtajien on oltava työssään luotettavia sankarijohtajia. Työssä käsitellään hyvinkin herkkiä aihealueita ja monesti todella henkilökohtaisia asioita. Herkkiä aihealueita ovat mm. palkkoihin liittyvät asiat, kurinpidolliset toimenpiteet ja työsuhteen päättäminen.

Minulta on monesti kysytty, mikä on HR:ssä kaikkein tärkein asia? Miksi jotkut HR-ihmiset kykenevät muokkaamaan yrityksen kulttuuria, lisäämään henkilöstön tyytyväisyyttä ja ratkomaan erilaisia työmaailmaan kuuluvia ristiriitoja. Mielestäni ratkaisu on luottamus. Ilman luottamusta ei HR-työtä voi tehdä.

Haastavaksi luottamuksen rakentamisen tekee HR-työn monimuotoisuus. HR-ammattilainen on aina työnantajan edustaja ja varsinkin HR-johtajan on tämä huomioitava kaikessa mitä hän tekee. Silti HR:ssä on annettava tukea henkilöstölle, kuunneltava heitä ja ratkottava henkilöstön haasteita. Kumman puolen sinä valitset? Mikäli haluat olla liiketoimintalähtöinen HR, on vastaus aina yritys ei henkilöstö.

Miten aito luottamus syntyy ja miten se näkyy arjessa? On erittäin tärkeää että esimiehet luottavat alaisiinsa. Mielestäni on tärkeää luottaa ja antaa alaiselle valtuudet toimia. Olen itse esimiehenä toimiessa huomannut että tämä toimii. Avoimuus lisää eniten luottamusta. Useissa yrityksissä luottamus on myös yksi yrityksen arvoista.

Sankarintekijän johtamisvinkki

Seuraavassa tekemäni 5 luottamuksen estettä, miten voit vaalia tai tuhota luottamusta Sankarijohtajana ja HR-ammattilaisena:

 1. Selvitä taustat
  • Älä luota liikaa yhden ihmisen kommenttiin tai muiden tuntemuksiin. Kuulet varmasti työssäsi paljon mielipiteitä ja muiden ajatuksia. Ennen kuin esität näitä muiden kommentteja eteenpäin, selvitä aina asioiden taustat riittävän tarkasti. Olen viime viikkoina liiankin usein törmännyt HR ammattilaisiin, jotka ovat ”laulaneet” henkilöstön kommentit totuutena johtoryhmälle ja toimitusjohtajalle.
 2. Selvitä liiketoiminnan tarpeet
  • Älä vähättele business-ymmärrystä. Kuten olen aikaisemmin kirjoittanut (https://heromaker.fi/liiketoimintalahtoinen-hr/) niin mielestäni HR:n pitää olla liiketoimintalähtöisempi. Et oikeasti voi olla vakuuttava HR-ammattilainen ja työnantajan edustaja, jos et ymmärrä mitä yrityksesi tekee ja miten se menestyy. Et myöskään aidosti ole uskottava neuvoessasi tuotanto-organisaatio resursoinnissa, jos et ikinä ole käynyt kunnolla tutustumassa heihin ja heidän työhönsä. Opettele, osoita mielenkiintoa ja ole luotettavampi kumppani!
 3. Faktat kiinnostavat
  • Älä kerro esimiehellesi HR-oletuksia vaan mitattuja faktoja. Monesti HR-ihmiset kuvittelevat, että muita johtaja-kollegoitamme kiinnostaa yhtä paljon kuin meitä itseämme esimerkiksi yleisen tunnelman paraneminen, sairauspoissaolot, luottamusmiesten suullinen palaute ja perehdyttämisessä saatu palaute. Nämä ovat varmasti kaikille tärkeitä asioita, sitä en kiellä, mutta opettele esittämään työsi tulokset myös numeroiden kautta. Paljonko uusi HR-järjestelmä tehostaa HR-asioiden raportointia yrityksessä? Paljonko uusi perehdytysprosessi nopeutti henkilön perehtymistä? Paljonko säästimme rahaa madaltuneiden poissaolojen takia ja onko se meille kilpailuetu kilpailijoihin nähden? Nämä kiinnostavat yleensä heti enemmän myös muita johtajia!
 4. Älä vietä liikaa aikaa yhden henkilön kanssa
  • Jos lounastat aina saman esimiehen tai henkilön kanssa, voi muu henkilöstö kokea tämän henkilön olevan erityisasemassa. Tämä voi tuntua erikoiselta, mutta näin valitettavan usein käy myös oikeassa työelämässä.
 5. Ole luottamuksesi arvoinen
  • Älä jaa luottamuksellista tietoa tai henkilökohtaisia asioita. Kerrasta poikki -periaatteella luottamus oli ja meni, jos syyllistyt tähän. Eli vältä tätä kaikella mahdollisella tavalla!

Me HEROMAKERISSA kehitämme johtajista ja HR-ammattilaisista työelämän supersankareita. Nytkin mentoroin useaa HR-päättäjää, joiden kanssa käyn myös tätä luottamuksellisuus-teemaa läpi.

Jos pelkäät, että olet menettänyt luottamuksesi tai et osaa toimia oikein, varaa 15/30min ilmainen konsultointi luottamukseen ja yrityskulttuuriin liittyen tältä sivulta!

Tommi / Sankarintekijä