Auditoinnilla varmistat kehittäväsi oikeaa asiaa

Johtajat tekevät liian usein päätöksiä ilman todellista tietoa nykytilasta ja tarpeesta. Ratkaiseeko yksi valmennus tuottavuusongelman tai yhden henkilön rekrytointi koko tiimin ongelman kasvaneesta työkuormasta? Ei välttämättä. Onneksi Sankarijohtaja voi aina pyytää apua. Kannattaakin harkita ulkoisen auditoijan kutsumista paikan päälle, jos epäröit miten kehität haastettasi.

Mistä on kyse:

On jopa pelottavaa, kuinka paljon organisaatiot uskaltavat investoida kehitysrahojaan erilaisiin hankkeisiin ilman kunnon lähtötila- ja tarveselvitystä. Kukapa meistä menisi polvileikkaukseen ennen kuin tietäisi, mikä polvessa on vikana ja millaisella toimenpiteillä polvi hoidetaan kuntoon? Ostaisitko silmälasit ilman näöntarkastusta ja ottaisit riskin näkösi pilaamisesta väärillä laseilla? Entä uskaltaako psykologi ohjata masentunutta, ennen kuin on tehnyt henkilöstä selkeän lähtötila-analyysin? Näin valitettavasti käy usein, kun johtajat työmaailmassa tekevät päätöksiään.

Meiltä pyydetään tarjouksia mm. valmennuksista, rekrytoinneista ja coachingista. Asiakastapaamisen jälkeen tarjouspyyntö usein muuttuu auditoinniksi. Miksi näin?

Ulkopuolinen auditoija pystyy näkemään tilanteen usein hyvin paljon selkeämmin, kuin organisaatio sen itse sisäisesti ymmärtää. Kokemukseni sanoo, että tämä korostuu, kun kyse on ihmisten johtamiseen liittyvistä asioista. Ulkoinen auditoija ei ole riippuvainen organisaation sisäisistä valtasuhteista, vaan voi katsoa asiaa puhtaasti ilman rajoitteita, historian taakkaa ja tunteita. Monesti myös unohdetaan, että ulkoinen auditoija on aina edistämässä organisaation menestystä, eikä vain nostamassa ongelmia esille. Emme siis sano asiakkaallemme olevamme aina oikeassa, mutta haastamme heidät keskusteluun mitä he oikein tarvitsevat ja millä perustein ovat lähteneet pyytämään johonkin yksittäiseen teemaan tarjousta. Monesti kotiläksyt onkin jäänyt tekemättä.

Heromaker Oy tekee auditointeja, joiden avulla kehitetään johtamista, johtoryhmätyötä, esimiestyötä ja HR-työtä.

Seuraavassa listattuna erilaisia toistuvia tilanteita, jolloin ihmisten johtamisen auditointi on perusteltua:

  • Uusi johtaja tai HR-vastaava aloittaa tehtävässään
  • Kun avainhenkilöt lähtevät yrityksestäsi
  • Kun et saa rekrytoitua parasta osaamista
  • Kun hyvinvointisi ei kehity
  • Kun suunnittelet pitkäkestoista esimiesvalmennusta esimiehillesi
  • Yritysostot ja fuusiot
  • Uusi strategia

En vähättele sisäisen auditoinnin merkitystä, mikä on jatkuvan parantamisen kannalta erinomainen toimintatapa. Näen tämän enemmänkin niin, että ulkoinen auditointi ruokkii sisäisen auditoinnin tekemistä antaen sille oikeat tavoitteet. Jos auditointi aiheena kiinnostaa enemmän, kannattaa lukea ”That Audit Guyn” blogista: https://thatauditguy.com/category/blog/

En myöskään pidä auditointi-sanasta. Mikähän olisi modernimpi?

Sankarintekijän johtamisvinkki:

Uskalla haastaa itsesi ja pyydä ulkoinen auditoija keskustelemaan kanssasi, kun pohdit kehityshankkeita. Auditoinnista annettavan palautteen kuuleminen ei aluksi välttämättä lämmitä mieltä, mutta hyvin todennäköisesti saamasi lopputulos on parempi. Sankarijohtaja varmistaa, että hän kehittää oikeaa asiaa faktojen ei mutun pohjalta!

Me HEROMAKERISSA teemme paljon erilaisia johtamisen auditointeja. Aloita oma sankaritarinan kirjoittamisesi ja varaa 30min ilmainen konsultointi kehityshankkeesi suunnitteluun liittyen! Keskustellaan vaikka siitä, kannattaisiko tilanteessasi toteuttaa auditointi vai lähteä ratkomaan tilannetta suoraan toteutuksen kanssa.

Tommi